Wat zijn de fiscale gevolgen privé bij ontslag als bestuurder?

Een bestuurder beslist om verschillende redenen om zijn functie als bestuurder neer te leggen, maar behoudt wel zijn aandelen. Welke fiscale gevolgen heeft dat dan privé en geldt het omgekeerde dan ook voor wie het overneemt?

Wat zijn de fiscale gevolgen privé bij ontslag als bestuurder?

Een bestuurder beslist om verschillende redenen om zijn functie als bestuurder neer te leggen, maar behoudt wel zijn aandelen. Welke fiscale gevolgen heeft dat dan privé en geldt het omgekeerde dan ook voor wie het overneemt?

I.                Bestuurder blijft nog louter aandeelhouder

Een bestuurder kan altijd een stapje terugzetten. Zolang de bestuurder de aandelen of alleszins de meerderheid ervan in handen heeft, heeft hij juridisch gezien immers aan niemand verantwoording af te leggen.

Dat kan van vandaag op morgen. Een bestuurder moet dus geen opzegtermijn in acht nemen, zoals dat wel het geval is voor werknemers.

Er moet wel continuïteit zijn. Bent u de enige bestuurder, dan laat u uw ontslag m.a.w. het best pas ingaan op het moment waarop er een nieuwe bestuurder (bv. zoon) begint.

Ontslag als bestuurder brengt een heleboel diverse onrechtstreekse gevolgen met zich mee. We stippen daarom hieronder de belangrijkste even aan.

II.              Einde van de fiscale herkwalificaties?

Een bestuurder die huur ontvangt van zijn vennootschap wordt op die huurinkomsten privé dan veel minder gunstig belast worden als loon in de mate waarin die een bepaalde grens overschrijden. Dat wijzigt bij ontslag!

Huur blijft dan gewoon huur! Gedaan dus met die vervelende herkwalificatie. Die geldt immers alleen voor bestuurders. Het feit dat de bestuurder aandeelhouder blijft, doet er dus niet toe.

Dat wegvallen van die herkwalificatie geldt onmiddellijk. Neemt een bestuurder bv. ontslag per 1 juni, dan kan alleen de huur van januari tot en met mei fiscaal gezien nog gecorrigeerd worden.

Als de bestuurder interesten van zijn vennootschap ontvangt, dan kunnen die fiscaal beschouwd worden als (minder gunstige) dividenden, zodra de bestuurder een vordering heeft op zijn vennootschap én er bepaalde grenzen overschreden zijn. Dat wijzigt evenwel niet door ontslag te nemen!

Dat ‘dividendgevaar’ blijft! Deze fiscale correctie geldt immers zowel voor aandeelhouders als voor bestuurders. Behoudt een bestuurder dus zijn aandelen, dan wijzigt er op dit vlak m.a.w. niets.

Het tegoed op de vennootschap overdragen aan de partner van de bestuurder helpt ook niet. Ook dan blijft die fiscale correctie gelden.

III.           Wat met uw ‘bezoldigingen’?

Strikt genomen kan er uiteraard geen loon meer opgenomen worden uit de vennootschap. Check dus vooraf ook goed wat de gevolgen daarvan zijn voor bv. uw groepsverzekering en/of uw VAP.

Een tantième kan wel nog een keer toegekend worden. Neemt een bestuurder in de loop van 2022 ontslag, dan kan de jaarvergadering van 2023 nog een tantième toekennen voor zijn werk als bestuurder in 2022 tot aan zijn ontslag.

Wat de auto van de vennootschap betreft, was dat voor de bestuurder een belastbaar privévoordeel, want hij was bestuurder. Neemt de bestuurder nu ontslag, dan kan dat strikt genomen natuurlijk niet meer.

Blijft de bestuurder toch verder met ‘zijn’ auto rijden, dan zal dat in principe bij de vennootschap belast worden als een ‘abnormaal en goedgunstig voordeel, maar dat is natuurlijk goedkoper dan wanneer de bestuurder privé er belasting op moet betalen.