De fiscale spelregels voor beleggen met uw vennootschap

Naar aanleiding van de recente uitgifte van de fiscaal voordelige staatsbon vraagt u zich af hoe het zit met de fiscale regels voor beleggingen met uw vennootschap. Welke opbrengsten zijn belastbaar en welke kosten zijn aftrekbaar?

De fiscale spelregels voor beleggen met uw vennootschap

I.                Spaar- en termijnrekeningen

Als uw vennootschap haar cash op een spaar- en termijnrekening zet, zijn de interesten daarvan belastbaar volgens de gewone regels en tegen de gewone tarieven. De bank houdt 30% roerende voorheffing (rv) in, die verrekenbaar is met de vennootschapsbelasting en terugbetaalbaar, d.w.z dat een eventueel overschot terugbetaald wordt door de fiscus. De vrijstelling van de eerste schijf van € 980 interesten op gereglementeerde spaarrekeningen uit de personenbelasting bestaat niet voor vennootschappen.

De beheerskosten die de bank aan uw vennootschap aanrekent zijn aftrekbaar.

II.              Obligaties, kasbons, staatsbons

Zowel de interesten van obligaties, kasbons en staatsbons als meerwaarden bij een verkoop voor de vervaldatum zijn belastbaar volgens de gewone regels en tegen de gewone tarieven. Op interesten wordt rv ingehouden van in principe 30% of eventueel, voor de Van Peteghem-staatsbon, 15%, die verrekenbaar en terugbetaalbaar is.

Alle kosten van deze effecten zijn aftrekbaar, zowel de kosten die de bank of makelaar aanrekent, als de taks op beursverrichtingen (TOB) die verschuldigd is als uw vennootschap de effecten aankoopt op de zgn. secundaire markt in plaats van dat ze er bij de uitgifte op inschrijft. Waardeverminderingen en minderwaarden kunnen in principe ook volledig in aftrek genomen worden.

III.           Gewone aandelen

Dividenden en meerwaarden op gewone aandelen die uw vennootschap als belegging koopt, zijn volgens de gewone regels en tegen de gewone tarieven belastbaar. De rv van 30% op de dividenden is verrekenbaar en terugbetaalbaar.

Alle transactiekosten en de TOB (bij aankoop op de secundaire markt) zijn aftrekbaar. Waardeverminderingen die uw vennootschap boekt op aandelen zijn echter nooit aftrekbaar, en gerealiseerde minderwaarden zo goed als nooit (art. 198, §1, 7° WIB 92).

Door in aandelen te beleggen is uw vennootschap echter mogelijk uitgesloten van het verlaagde vennootschapstarief. Dat is zo als op de balansdatum de beleggingswaarde van alle aandelen die ze bezit groter is dan de helft van de som van haar gestorte kapitaal, belaste reserves en geboekte meerwaarden.

IV.          Beveks

Belegt uw BV in een gewone beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal (bevek), dan gelden dezelfde fiscale regels als voor gewone aandelen. De dividenden en meerwaarden zijn dus gewoon belastbaar. Dit is anders voor beleggingen in DBI-beveks, lees: beveks die zelf (vrijwel) volledig beleggen in goede aandelen (= niet van vennootschappen die een fiscaal gunstregime genieten) en jaarlijks ten minste 90% van hun inkomsten als dividenden uitkeren (art. 203, §2, lid 2 WIB 92) . De dividenden op zulke aandelen en de meerwaarden bij wederinkoop door de bevek zijn via de zgn. DBI-aftrek vrijgesteld van belasting.

Hou er rekening mee dat De dividenden uit een DBI-bevek maar vrijgesteld zijn in de mate dat ze zelf afkomstig zijn van dividenden van ‘goede’ aandelen. Aangezien een DBI-bevek echter ook altijd voor een deel andere inkomsten heeft, zijn de dividenden van en meerwaarden op de aandelen van een DBI-bevek nooit 100% vrijgesteld.

V.             GBF’s en ETF’s

Gemeenschappelijke beleggingsfondsen (GBF) hebben in tegenstelling tot beveks geen rechtspersoonlijkheid. Ze zijn fiscaal transparant. Dat betekent dat u voor de fiscale regels voor een belegging in een beleggingsfonds, moet kijken naar de activa waarin het beleggingsfonds zelf belegt. Hetzelfde geldt in principe voor zgn. trackers of ETF’s (Exchange Traded Fund), die een index of een andere korf van onderliggende aandelen, obligaties of grondstoffen volgen. Op dividenden en interesten wordt normaal gezien zowel buitenlandse bronheffing als Belgische rv ingehouden. De rv is maar verrekenbaar met de vennootschapsbelasting als het fonds de activa uitsplitst, wat slechts uitzonderlijk het geval is.

Alle kosten, de TOB en de buitenlandse bronheffing zijn in principe aftrekbaar. Waardeverminderingen en minderwaarden zijn slechts aftrekbaar voor zover ze geen betrekking hebben op aandelen. Een uitsluiting van het verlaagde tarief van de vennootschapsbelasting is mogelijk in de mate dat het GBF of ETF belegd heeft in aandelen.

VI.          Tak 26

Een Tak 26 is een zgn. beleggingsverzekering. Een Tak 26-contract heeft een volledige kapitaalgarantie en biedt een gegarandeerd rendement in de vorm van interesten, en normaal gezien ook winstdeelneming. De interesten en de winstdeelneming worden niet jaarlijks uitbetaald, maar gekapitaliseerd en op de vervaldatum uitgekeerd. De uitkering is belastbaar in de vennootschapsbelasting tegen 20% of 25%. Op de uitkering wordt 30% rv ingehouden, die verrekenbaar en terugbetaalbaar is.

De kosten van een Tak 26 zijn in principe volledig aftrekbaar. Een TOB is er niet verschuldigd. Waardeverminderingen en minderwaarden zijn in principe ook aftrekbaar.

VII.        Overzichtstabel

 

Inkomsten belastbaar?

Kosten aftrekbaar?

Waardeverminderingen en minderwaarden aftrekbaar?

Eventueel gevolg voor tarief venn.b.?

Spaar- en termijnrekeningen

Ja

Ja

N.v.t.

Neen

Obligaties, kasbons, staatsbons

Ja

Ja

Ja

Neen

Gewone aandelen

Ja

Ja

Neen

Ja

Aandelen gewone bevek

Ja

Ja

Neen

Ja

Aandelen DBI-bevek

Neen

Ja

Neen

Ja

GBF’s en ETF

Ja

Ja 

Ja, tenzij in de mate dat het GBF/ETF belegt in aandelen

Ja, als het GBF/ETF belegt in aandelen

Tak 26

Ja

Ja

Ja

Aftrekbaar