Aftrek van overgedragen verliezen nader bekeken

Een vennootschap heeft voor boekjaar 2021 een belastbare winst, maar ze heeft ook nog overgedragen fiscale verliezen uit het verleden. Onder welke voorwaarden zijn die aftrekbaar van de winst en wanneer is de aftrek uitgesloten?

Aftrek van overgedragen verliezen nader bekeken

Een vennootschap heeft voor boekjaar 2021 een belastbare winst, maar ze heeft ook nog overgedragen fiscale verliezen uit het verleden. Onder welke voorwaarden zijn die aftrekbaar van de winst en wanneer is de aftrek uitgesloten?

I.                Invullen in de aangifte

Het overgedragen fiscaal verlies komt niet automatisch in aftrek, uw accountant moet die aftrek vragen in de aangifte. Daartoe moet hij het vak ‘Compenseerbare verliezen’ invullen met het overgedragen verlies van vorige jaren, het verlies dat dit jaar in aftrek komt of aan de overgedragen verliezen toegevoegd wordt, en het saldo dat verder overgedragen wordt. Ook moet hij het dit jaar in aftrek gebrachte bedrag nog invullen in het vak ‘Uiteenzetting van de winst’ (code 1436).

Dat laatste wordt soms weleens vergeten, en dan vult de fiscus het verlies doorgaans niet zelf in, m.a.w. dan wordt het niet in aftrek gebracht.

U kunt dan wel nog in bezwaar gaan of eventueel een ambtshalve ontheffing vragen wegens een materiële vergissing.

II.              Werkelijkheid en bedrag bewijzen

U moet de werkelijkheid en het bedrag bewijzen van de verliezen die u wilt aftrekken. Dat moet u doen voor het boekjaar waarin u de aftrek claimt, ook als voor de jaren dat de verliezen ontstaan zijn de controletermijn al verstreken is. Dit betekent dat u de boekhouding voor die jaren eventueel langer dan de wettelijke bewaringstermijn van zeven jaar moet bijhouden.

Onlangs besliste een rechter dat u alleen de elementen van die boekhouding moet kunnen voorleggen die de verliezen bewijzen. Elementen van de boekhouding die niets met het verlies te maken hebben, mogen eventueel ontbreken (Antwerpen, 07.12.2021) .

De jaarlijkse vermelding van de overgedragen verliezen in het vak ‘Compenseerbare verliezen’ van de aangifte is op zich geen bewijs van de verliezen (Cass., 12.09.1991).

Omgekeerd kan de fiscus de aftrek van verliezen niet weigeren omdat u/uw boekhouder één of meerdere jaren dat vak uit vergetelheid of per vergissing niet ingevuld heeft (Gent, 26.10.2021).

Behalve met een bewijskrachtige boekhouding kunt u het verlies ook bewijzen als het door de fiscus erkend werd naar aanleiding van een eerdere controle, of als het vastgesteld werd in een definitief geworden beslissing van de gewestelijke directie, een vonnis of een arrest.

III.           Aftrek soms uitgesloten

Van sommige bestanddelen van de winst kunnen verliezen niet in aftrek gebracht worden (art. 206/3, §1 WIB 92). Het niet-aftrekbare stuk van de verliezen gaat evenwel niet verloren, maar wordt verder vooruitgeschoven.

We beperken ons tot de uitsluitingen waarvan de kans het grootst is dat u ermee te maken krijgt. Dat zijn de verworpen uitgave van 17% of 40% van het voordeel alle aard auto, de extra winst die de fiscus aan de aangegeven winst toevoegt met een bericht van wijziging of een kennisgeving van aanslag van ambtswege en waarvoor hij een belastingverhoging toepast, de oude vrijgestelde reserves die u zgn. mobiliseert tegen 15% of eventueel 10%, en abnormale of goedgunstige voordelen die uw vennootschap ontvangen heeft van een verbonden onderneming.

Heeft u een vennootschap met overgedragen verliezen overgenomen en kunt u niet aantonen dat de overname beantwoordt aan rechtmatige financiële of economische behoeften, dan zijn de overgedragen verliezen helemaal niet meer aftrekbaar, ook niet in de toekomst. In dat geval gaan de fiscale verliezen wel definitief verloren (art. 207, lid 8 WIB 92).